HomeLichaamGevoelGeestMijn verhaalContact
Sanados
Bewustwording van Lichaam, gevoel en geest
Geest
Malta. What do you believe to be true?

Bewustwording van Geest. Wat denkt je over jezelf?

Denken wordt meer gewaardeerd en gecultiveerd in onze samenleving dan voelen. Gedachten zijn, net zoals gevoelens, vaak onbewust. Beiden hebben een even grote invloed op hoe wij in het leven staan. Want, hoewel onbewust, handelen we wel naar onze gevoelens en gedachten.

Om je een eenvoudig voorbeeld te geven. Ik hoor mensen vaak zeggen: "Ik drink 's avonds geen koffie, want dan kan ik niet slapen". Er wordt verteld dat er opwekkende stoffen inzitten (dat klopt ook) maar is het werkelijk zo dat je door de koffie niet kunt slapen of is het de gedachte die je wakker houdt? Sommige mensen nemen de proef op de som. Als deze mensen dan vervolgens niet slapen zeggen ze: "Zie je wel!" Maar als je een experiment aangaat zonder jouw gedachte erover werkelijk te veranderen of te onderzoeken, dan bestaat nog steeds de oorspronkelijke gedachte/overtuiging.

Wat ik met dit voorbeeld wil illustreren, is dat je dit waarschijnlijk meer doet dan je zelf denkt. En dan vooral die gedachten die over je zelf gaan.

Waarom? Omdat we bang zijn te veranderen? Omdat anderen je misschien niet meer aardig zullen vinden? Omdat anderen je dan gek zullen vinden? Omdat je bang bent je baan te verliezen?

Volgens mij is de meest voorkomende reden dat men zich niet bewust is van gedachten en hoe deze in onze jeugd zijn vastgezet in onze geest en cellen. Het belemmert ons vrije en creatieve denken. Als je jezelf bewust wordt van vastzittende gedachten en overtuigingen en je jezelf realiseert dat denken creëert, kun je beginnen met anders in het leven te staan. Misschien met minder frustratie of minder angst. Of misschien wel meer zoals je werkelijk bent.